Bolsius en Intratuin zetten in op kaarsen zonder verspilling

Grootschalige activatie op 55 locaties in Nederland om duurzamere wijze van sfeer maken te stimuleren

Jaarlijks worden in Nederlandse supermarkten en drogisterijen ongeveer 3,5 miljoen geurkaarsen verkocht*, waarvan veel in single use glaswerk. Gewoonlijk eindigt dit glas na gebruik, samen met de resten wax, in de glas- of prullenbak. Kaarsenmaker Bolsius en groenexpert Intratuin slaan de handen ineen om te laten zien dat dit ook duurzamer kan. Tijdens de Nationale Klimaatweek starten ze een grootschalige activatie en plaatsen in 55 filialen van Intratuin Candle Swap Stations waar iedereen oude kaarsresten en glazen houders kan inleveren in ruil voor korting op de aankoop van een Bolsius CleanLight starterkit. Dé innovatieve, navulbare kaarsenhouder met een speciaal ontwerp waardoor zowel glas- als waxverspilling wordt geminimaliseerd. De ingeleverde glazen houders worden verwerkt tot grondstoffen door afvalexpert Van Kaathoven, terwijl The Upcycle de wax omzet in nieuwe producten.

 

Pionieren om verspilling te reduceren

In een gezamenlijke inspanning om bewustwording te vergroten en refill-alternatieven onder de aandacht te brengen, bundelen Bolsius en Intratuin hun krachten. Gedurende drie weken kunnen consumenten waxresten, zoals resten van stompkaarsen of dinerkaarsen, en oude glazen kaarsenhouders inleveren. Als beloning ontvangen ze korting op de aankoop van een Bolsius CleanLight starterkit. Met de introductie van deze innovatie in 2022 zette de kaarsenmaker een belangrijke stap richting verduurzaming van het assortiment. Dankzij het speciale, gepatenteerde ontwerp van de glazen kaarsenhouder brandt elke navulling volledig op, waardoor de houder keer op keer kan worden hervuld, zonder wax en glas te verspillen. Na ongeveer acht keer hervullen wordt al één kilogram glas bespaard, en als iedereen overstapt op hervullen, levert de innovatie op jaarbasis een besparing op van ruim 500.000 kilogram glas**.

 

Duurzaam consumeren

De kaarsenmaker en groenexpert voelen beide de verantwoordelijkheid om de consument een duurzamer alternatief te bieden binnen het assortiment. “Bij Bolsius omarmen we innovatie en samenwerking om positieve verandering teweeg te brengen. Deze krachtenbundeling met Intratuin past goed in onze ambitieuze duurzaamheidsstrategie, waarin we onder meer streven naar het verminderen van afval in de levenscyclus van onze producten, zoals kaarsresten en verpakkingen. In onze ketens werken we voortdurend aan impactvolle innovaties, we zijn vastberaden om onze klanten verantwoorde en innovatieve oplossingen te bieden,” aldus Marco-Paul Meinen, CEO van Bolsius. Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin vult aan: “Bij Intratuin is het van groot belang om ons assortiment voortdurend te verduurzamen en consumenten te helpen bij het maken van toekomstbestendige keuzes. Met dit initiatief kunnen we een directe positieve impact maken bij mensen in huis”. Voor de verwerking van het ingezamelde glas werken Bolsius en Intratuin samen met afvalspecialist Van Kaathoven. Het ingeleverde kaarsvet wordt omgevormd tot nieuwe kaarsproducten door partner The Upcycle.

 

Innovatie met plantaardige kaarsen wax

Bolsius lanceert deze maand twee nieuwe producten voor CleanLight:

–          CleanLight zonder geur

–          CleanLight bergamot & neroli

Net als de andere kaarsen uit de lijn, zijn deze nieuwe varianten gedeeltelijk gemaakt met natuurlijke vegan wax bestaande uit een combinatie van koolzaad en/of zonnebloemolie en zonder palmolie. Het assortiment CleanLight-navullingen bestond al uit vier andere geurencombinaties: cypres & amber, grapefruit & gember, gardenia & vijg en cederhout & vetiver.

De activatie duurt van 30 oktober t/m 19 november en in ruil voor het inleveren van waxresten of oude glazen kaarsenhouders krijgen consumenten 50% korting op de innovatie Bolsius CleanLight houder. Meer informatie over de activatie is te vinden via Acties | Bolsius Consumer

 

* Bron: Nielsen, juli 2023

**Berekening op basis van de hervulbare CleanLight kaarsenhouder en aantal huishoudens, GfK, maart 2023.